Nordprojektering

English

Nordprojektering – 50 år av utveckling med örat mot marknaden.

Nordprojektering startades 1974 av tre VVS-ingenjörer; Jack Karlsson, Peter Andersson och Kjell Fredriksson samt två elingenjörer; Per-Inge Eriksson och Bert-Ove Lindvall från dåvarande NAB, Norrbottenskommunernas Arkitekt- och Byggnadskontor.  Starten skedde i en optimistisk tid i högkonjunktur med planeringen av stålverk 80, dåtidens stora Norrbottniska industriprojekt.

Idag ägs Nordprojektering holding, som äger driftbolagen inom VVS och EL av Mikael Fredriksson, Stefan Palo, Stefan Olsson och Björn Ylipää. Stålverk 80 blev aldrig verklighet, men Nordprojektering kan fira sitt 50-årsjubileum i epicentrum av den gröna omställningen och Sveriges största industrisatsning någonsin.

  • Norrbotten har under hela min uppväxt och fram tills nu setts som en avfolkningsbygd med brist på jobb där ekonomiska kriser kommit och gått, men nu är det helt plötsligt bästa stället att vara på för ett teknikkonsultföretag. Det är otroligt häftigt, säger VD Mikael Fredriksson.

Växer med kvalitet

Att Nordprojektering i 50 år behållit sin position som ett av Norrbottens största och ledande installationskonsultbolag bygger på en djup kunskap om och förståelse för den lokala marknaden, samt förmågan att utvecklas tillsammans med kunderna med fokus på en hög kvalitet och leveranssäkerhet. Bolaget har ingen säljorganisation, utan Mikael Fredriksson slår fast att det senast utförda uppdragen är bästa marknadsföringen.

  • Att vi under lång tid kunnat vara relevanta och efterfrågade är ett kvitto på att vi haft förmågan att följa med vår tid, arbetat med ständig utveckling och utbildning, samt rekryterat och fått behålla duktiga människor med hög teknisk kompetens. Vi växer inte fort och det är inte heller vår ambition. Vår målsättning är att vi ska växa med våra kunder och med kvalitét.

Hög kundnöjdhet

Med den inställningen är det inte förvånande att Nordprojektering håller kundnöjdhet och kundvård otroligt högt. Det hänger också ihop med bolagets vilja att leverera alla uppdrag i absolut toppklass, och den gamla sanningen att hitta nya kunder och skapa nya kundrelationer är betydligt svårare och krävande än att ta hand om de kunder du har.

  • De kunder vi jobbar med år efter år vet precis vilken kompetens vi besitter och uppskattar den kvalitet vi kan leverera. Jag är väldigt stolt över våra medarbetare, för det är de som är grundfundamentet i Nordprojektering och utan dem hade vi inte kunnat hålla den höga nivå vi har.

Egenutvecklat kvalitets- och miljöledningssystem

En viktig del i Nordprojekterings framgång är också att bolaget sedan 2000 har utarbetat ett strukturerat arbetssätt och en metod ur ISO-standarderna 9001 och 14001 som ger full kontroll och säkerställd kvalitet i varje projekt.

  • Det är lite symtomatiskt för byggbranschen att det är lite oorganiserat med bristande planering. Därför har vi arbetat och arbetar otroligt mycket med vårt kvalitets- och miljöledningssystem. Det målinriktade arbetet har gett dubbel effekt, dels en högre effektivitet och kvalitet i våra projekt och dels en bättre arbetsmiljö med tydlig arbetsgång för våra medarbetare, säger Mikael Fredriksson.

Dela innehållet: