Nordprojektering

English

Bästa ljusdesignen gör inget väsen av sig

För el, vvs och energikonsulten Nordprojektering i Luleå handlar ljussättning om trygghet och trivsel. Med stort kunnande inom ljusdesign hjälper företaget sina kunder att skapa sköna miljöer, där människor mår bra. Senaste ljusprojektet är klassiska Regnbågsallén vid universitetet.

Ljusdesign är en del av Nordprojekterings fasta erbjudande och en given komponent i uppdrag på elsidan. Konsultfirmans rutinerade och kompetenta elprojektörer och designers samarbetar tätt med entreprenörerna för att skapa sköna rum och utomhusmiljöer.

Ulf Muskos är handläggare på elprojektering och Lisa Lomgren är elkonstruktör och utbildad ljusdesigner. För dem båda är ljus så mycket mer än bara en funktion.

– För mig handlar det först och främst om hälsa och är särskilt viktigt på ställen där vi vistas mycket, säger Lisa. Dålig ljussättning på exempelvis arbetsplatsen gör oss trötta. Vi kanske inte ens förstår varför.

– I grund och botten behöver vi ljuset för att överleva, säger Ulf. Särskilt i norr är det nödvändigt för att ta oss genom den mörka årstiden.

Trygga platser
Nordprojektering har deltagit i flertalet framgångsrika ljusprojekt genom åren. Senaste exemplet är huvudstråket på campus i Luleå som nyöppnade nu i höst. Konsultföretaget kom in som elkonstruktör och blev en naturlig del i skapandet av en öppnare och mer användbar mittpunkt med trivsamma sittplatser och trygga gångytor. Arbetet gjordes i nära samarbete med projektets egen ljusdesigner. Gestaltningen nominerades till belysningsbranschens årliga utmärkelse Svenska ljuspriset.

Andra exempel på skön ljusdesign från Nordprojektering är den varma utomhusmiljön vid Överluleå kyrka, stämningsfull belysning i Stillhetens kapell i Luleå och ljussättning av innergården i Boden Business Park.

Brinner för ljus
Ulf och Lisa vill öka medvetenheten kring ljusets betydelse. De önskar att byggare och fastighetsägare skulle lägga mer fokus på ljusgestaltning och menar att där finns mycket att vinna. Men många förknippar fortfarande ordet ljusdesign med dramatiska ljusspel på husfasader eller spektakulära brobelysningar.

– Den bästa ljusdesignen gör inget väsen av sig. Den bara finns där och skapar ombonade miljöer där människor trivs. När man inte ens lägger märke till ljuset, då har vi lyckats.

Dela innehållet: