Nordprojektering, ett familjärt företag och en utvecklande verksamhet – vad som startade med fem grundare på 1970-talet har idag blivit ett företag med drygt 20 anställda, tryggt rotat i Norrbottens el- och VVS-bransch.

Nordprojekterings historia är kärnan fortfarande densamma – hårt arbete och vikten av engagemang:

– Vi jobbar nära våra kunder och vi tror att våra uppdrag säljer nästa jobb. Det är viktigt att leverera fina resultat, kvalitet och bra ekonomi i projekten. Dessutom är det viktigt att hålla sig i framkant vad gäller teknik och hållbarhet, säger Mikael Fredriksson, VD.

I samband med Stålverk 80-satsningen valde fem herrar på dåvarande NAB, nuvarande Sweco, att starta eget. Bengt-Ove Lindvall och Per-Inge Eriksson startade Nordprojektering El, medan Kjell Fredriksson, Peter Andersson och Jack Karlsson startade Nordprojektering VVS.

– Därefter har några delägare tillkommit och några gått fram till 2006, då konstellationen blev jag, Stefan Palo, Björn Ylipää och Stefan Olsson. På El-sidan är även Ulf Muskos delägare. Förra året gick Ulrika Keisu och Robert Grenemark in som partners på VVS-sidan.

Mikael har varit VD under många år och trivs i rollen. Så här säger han själv om VD-rollen:

– Det är varierande och roligt. Jag jobbar ju nära medarbetarna, och det är bra – jag tycker om att utveckla människor och skapa läraktiga organisationer där man hjälper varandra. Det är roligt att se människor växa i sin arbetsroll.

Att utveckla företaget handlar också om att hänga med i tiden genom att hålla koll på miljö- och hållbarhetslösningar.

– Vi försöker skapa kostnads- och energieffektiva lösningar. Det gör man genom att hålla sig till lönsamma energiåtgärder och säkerställda lösningar som ger bra payoff-tid. Vi jobbar med livscykelberäkningar och väljer material utifrån det. Det kan också handla om solenergi, laddinfrastruktur och energieffektiva materialval i projekteringen.

Norrbotten nu har en annan framtidstro än när Mikael växte upp – något han gläds över.

– Jag växte upp i ett krislän. Under 70-, 80- och 90-talen skulle alla flytta – nu är det raka motsatsen! Det är en utmaning att locka hit folk. En stor nyckel till att lyckas tror jag är att få unga kvinnor att vilja flytta upp. Vi på Nordprojektering ser fram mot att vara en del av att bygga en hållbar tillväxt.

Håll utkik – under hösten kommer vi att dela med oss av utvalda projekt vi är stolta över.